Dag 10,

Raymond:

Gisteren wat eten in Dijon met al die regen geen zin om het eenpittertje aan te steken de tenten staan en het is droog, vaders gaan op pad maar na het diner barst het (weer) los. Nu zijn ook mijn “nette kleren” zeiknat. Vanmorgen heel verrassend regen en snel de spullen pakken op weg naar het zonnige zuiden. Tien kilometer voor Beaune hoor ik een tik in mijn achterwiel en ontdek twee gebroken spaken, Leon heeft echt overal aan gedacht en heeft reservespaken mee, dus sleutelen maar. Jammer genoeg zijn deze reservespaken net te kort en krijg ik er maar 1 gemonteerd. Met een paar schroefdraadgangen zit hij vast. voorzichtig rijden wij verder en bereiken Beaune waar 3 fietsenherstelwinkels zitten. De eerste twee dicht (als het tegen kan zitten heb je dit ook nog). Vive la France. De derde, een Intersport heeft een herstelhoek ingericht en een super aardige jongen heeft de juiste spaken alleen in andere kleur, is dat een probleem? Neen, en voor vijf euro totaal wil hij deze erin zetten. Hij begint met demonteren van de banden maar dat weet ik nog net te voorkomen je kan de spaken makkelijk vervangen zonder banden te demonteren, ik geeft hem een masterclass. Een paar uur later dan gepland rijden we verder, de drukke D weg is Leon zat, auto’s en vrachtwagens rijden als gekken om ons heen. De route gaat nu verder door de wijngaarden van Bourgogne, mooie uitzichten en een prachtige route, dan zijn we bij de camping en een droge plek waar we als wasmaandag alles te drogen hangen. Ik heb het nu wel gehad met regen en hoop op snel mooi weer.

Leon:

De cursus omgaan met teleurstellingen ging wel door! Na een heerlijk avondje in downtown Dijon konden we in de stromende regen ons tentje inpakken vanochtend. De relaxbroek en mijn fleecejack waren ook nog nat, omdat ons avondje uit met een hoosbui op de fiets werd beëindigd. Jammer dat mijn fleecejack ook mijn kussen is.

Eerst rijden we als een kip zonder kop de verkeerde kant op. We moeten naar Beaune en daar ben ik wel eens geweest, dus dat weet ik zo te vinden. Na 2 kilometer noordwestelijke koers komen we erachter. Het houdt op met regenen en als we Dijon verlaten rijden we gelijk dwars door de Bourgondische wijngaarden. Geweldig! Langs de struiken van al die plaatsen die we tot onze spijt niet kunnen onthouden. Zoals Corton, Savigny en bijbehorende chateaus. Ik word heel relaxt van die wijnstokken. Overal zijn boertjes bezig hun gaarden te verzorgen. Veel activiteit. Geweldig om te zien. Hoogtepunt is de croissant te midden van al dat moois. Om toch ook wat kilometers te maken pakken we ook af en toe drukke hoofdwegen. Daar knapt er wat bij Ray.

In no time legt hij een noodspaak in het wiel en op hoop van zegen rijden we naar de grote stad. In Beaune zijn wel zes fietsenmakers zegt Google. Helaas zijn ze allemaal dicht. Met briefjes op de deur waarop staat dat ze normaal wel open zijn op maandagmiddag. Gelukkig blijkt de intersport wel open en van wanten te weten. Met nieuwe spaken in het wiel en een redelijke omelet in onze mik koersen we af op de camping. Dankzij een behulpzame wegwerker komen we in Pommard op de Voie Verte. De groene weg die ons nog veel moois laat zien van de streek. Ik geniet mee suf, maar dat kost Ray wat meer moeite. Hij is klaar met al die kleine buitjes. Ik probeer hem op te peppen door in Mersault samen een Cave in te gaan. Een wijnhuis waar geproefd mag worden. Er staat een bord ouvert voor de deur. Maar het zal geen verrassing zijn: wegens omstandigheden is er heen proeverij mogelijk. Ik vermoed dat de mevrouw die ons dat vertelt opdracht heeft gekregen fietsers dit op de mouw te spelden. Alsof wij geen pallet wijn achterop zouden mee kunnen krijgen. Weet ze wel hoeveel liter er in mijn ortlieb-tassen kan volgens de folder?

Via een carrefour rijden we naar de camping, waar volgens het bord vanavond Duitsland Oekraïne te zien is op een groot scherm. Dat moet dan wel van videoband, want die wedstrijd was gisteren. Vanavond is België Italië. Maar de bar is vanavond gesloten. Einde cursus.

imageimage

2 reacties

 1. Hoi Raymond en Leon,

  Fantastische tocht tot nu toe!

  Ook mooi geschreven van jullie beiden!

  Jullie gaan het halen, ik weet het zeker!

  Succes verder,

  Groet,

  Jan.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment