Raymond,

Tussen de tochten in hebben wij een oefenweekend gepland om te benen weer eens los te draaien. Na een ontspannen rit in de auto via Maastricht naar La Roche waabij de navigatie volgens ons niet nodig is het is immers rechtdoor maar, na een korte city tour door Liege snel de routebegeleiding gestart. Aangekomen in la Roche de tenten op een glad gemaaid gazon geplaatst en daarna de fietskleding aangetrokken. Een kort tripje van 56 km staat klaar op de Garmin en vol goede moed en strakke benen slaan we bij de camping rechtsaf een vlakke weg langs de rivier. Dit is van korte duur want al snel zien wij waar deze plaats zijn naam aan te danken heeft, bergen en rots. Wij klimmen als ervaren berggeiten de beklimming op en het duurt even voordat mijn ademhaling zijn ritme herpakt. Oja zo is klimmen, nu nog zonder bepakking…

Even later een prachtige afdaling bij Beffe (waar deze plaats zijn naam aan te danken heeft, geen idee) en hoge snelheden worden gehaald. Dit vind ik fijn wind langs je gezicht en tranen in de ogen. We besluiten dat het mooi is voor vandaag en komen bij de camping met 26 km op de klok, prima voor de eerste middag.

Een biertje op het terras een pizza in de buik en twee flessen Vin rouge in de fietstas.

Een geslaagde eerste dag ik ben blij.

Leon,

Om te voorkomen dat we vergeten hoe zwaar het is om te klimmen. En omdat het zo lekker is. Drie dagen in de Ardennen. Met de bagage in de auto. Fietsen in de auto en wijzelf in de auto gingen we goed uitgerust op pad. Ray navigeert ons vakkundig langs een busongeluk op de A2 dat gelukkig weinig zwaar letsel bij de betrokkenen heeft opgeleverd. Pas bij Luik krijgen we het lastig. Door gepruts onzerzijds en een auto die net naast me rijdt, kan ik een confrontatie met de binnenwegen van Luik niet voorkomen. Waar je denkt bij de volgende oprit zo weer de juiste snelweg op te draaien, denkt het gemeentebestuur van Luik dat je toch beter dwars door de stad naar de e25 kunt rijden. Oja.misschien ook een klein beetje doordat ray zijn tom Tom nog op fietsen heeft staan.

Maar fietsen doen we niet voor we op camping benelux in la roche de tenten hebben opgezet. Mijn hamer beukt de eerste spijkerharingen in de rotsige bodem, wanneer een camping hulpje mij vertelt dat ie verkeerd staat. Hij moet naast die van Ray komen te staan, die natuurlijk wel op de goede plek staat. De uitslover. En de auto staat ook niet goed, die staat namelijk op de doorgaande route naar de tent van de buren. Maar ik ben de beroerdste niet en dus verplaats ik tent en wagen en na het oude vertrouwde kampeerritueel ploffen we neer om ons klaar te maken voor de eerste bergetappe.

58 kilometer leek me een mooi begin. Met een paar klimmetjes en een mooie stop bij de grotten van Hotton. Het asfalt is niet best, maar monter stuiteren we richting de col de Beffe. Met de gopro op de helm voor thuis nog eens rustig na te genieten. Voelt wel als een ijzeren Duitse helm met dat ding erop, zoals ze hier nog met bosjes in orde boerenschuren liggen opgestapeld naast orde tanks en lege hulzen met of zonder slagpen er nog in. Ray vertelt vandaag veel oude legerverhalen, vandaar deze verbluffende gedetailleerde beschrijving van de munitie. Maar ik had het dus over mijn helm. Morgen maar weer op het stuur met die camera. Enfin. Na 2 forse klimmetjes besluiten we toch maar dat morgen de grote fietsdag is en dat we ons vandaag beperken tot en kleine lus. Met 2 kilometer afdalen a 10% halen we ongekende snelheden. Achteraf hield ik het bij 60/u voor gezien, maar Ray klokt achteraf dik 80! Al rijzen twijfels over de nauwkeurigheid van de meting. Mocht hij een boete thuis krijgen (70 is hier de max buiten de bebouwde kom), dan maakt hij goede kans er onderuit te komen.

Met redelijk groot gemak bereiken we de camping weer, met 26 km in de benen. Klaar voor de tocht morgen en zeker ook voor de eerste bonte avond in de stad, waar we biertjes zo groot als voetballen te verstouwen krijgen met panini’s en bagels waar je u tegen zegt en een pizza waar je beter over kunt zwijgen. Ik kan mij niet heugen eerder een kwart te hebben laten staan. Maar dat is misschien ook wel lijfsbehoud. Morgen immers wil ik 2 records breken: de langste klim, en het grootste aantal hoogtemeters op een dag. Ik zie het mezelf typen. Ben benieuwd wat er morgen van terecht komt.

Cheers!

IMG_3498

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment